Saturday, December 25, 2010

CUBA LAH..RESEPI KAU LOMPAT AKU TIKAM!!

Wekap!! Wekap bebeh!!! Dah mencanak matahari atas kepala ni...bangun le. Mak hadap korang dengan food untuk minum petang plak ko ni nak tak? 

Apakah nama makanan ni hah? Korang tau tak...ni, sejenis makanan dari pantai timur ye sayang, dari kelantan. Namanya Kau Lompat, Aku Tikam. Nampak tak mak cuba wat lawak kat situ untuk menceriakan hari hari wiken korang ni. So, sila senyum sekarang. Sebetulnya nama dia lompat tikam. Sejenis kuih yang lebih tepat. Rasa manis dan masin serta lemak merdu gitu.

Mak gila suka makan kuih ni. Ingat lagi dulu, masa peknenkan si angah, mak suka gila duduk kat dapur. Setiap ari, ada je makanan yang akan mak masak termasuk la nak makan lompat tikam buatan sendiri nih. Sekaaali, 2 paket tepung beras tu mak kacau atas api tau! Gila punya suka makan kuih lompat tikam ni sampai naik hijau la bijik mata menelan sampai 2 pakej tu. Bukan sikit sikit tu ye. Teringgin nak makan lompat tikam ni??

Nak gak ke resepi dan cara cara nak masak kuih lompat tikam ni?? Tak nak la kot..simple mimple jer. Kalau korang google pun manyak resepi kuih ni. Errr..nak gak ke? Okeh..okeh..mak nampak dah kening korang dah bercantum. Nah..hamik la resepi untuk bahan bahannya ni.

Tepung beras 1 pakej
Air perahan pandan secukupnya
pewarna hijau sket
secubit kapur
Bancuh semua sekali, kacau atas api yang kecil sampai pekat dan tak berketul ketul tanpa berhenti kacau tau! Kecikkan ati. Tambah air sikit demi sket kalau nampak bancuhan tu berketul. Dah cantik tepung tu dah masak , dah nampak tepung tu licin dan berkilat, masukkan dalam loyang, sejukkan ye puan puan. Kita pi ke langkah langkah seterusnya plak.

Tepung beras 3-4 sudu
1 bijik santa
secubit garam
Yang ni bahan untuk kuah santannya yang kaler putih seperti gambar di atas ye kak pah, makcik senah... Buat macam bancuhan tepung tu gak. Bancuh dulu, baru boh atas api, kacau sampai pekat. Ketepikan bagi sejuk

Gula kabung / gula melaka / gula nira
Gula pasir 1 cawan
air
Yang ni plak, alaaa..masak la atas api macam buat air gula tu. Kepekatannya sukatik la korang. Then sejukkan gak.

.
Kalo korang suka dan sememangnya pelengkap kuih lompat tikam nih, makan dengan pulut yang ditanak dengan kaler merah. Tapi, sedia maklum kan mak tak suka makan pulut, so senang ajelah kerja mak. Buat kuih lompat tikam ni tanpa tanak pulut plak. 

Ater, bila dah petang ari kan, bila ko acu acukan tangan korang pada semua makanan ni yang dah sejuk kan, kasik potong potong kan kuih hijau tu, masukkan dalam pinggan mangkuk, bubuh semua kuah santan air gula bagai, tak reti reti nak suap nyam..nyam..? Try la cuba test.............



23 comments:

  1. suka jugak mende nie.. haiyo~
    mak org klate ke? =P

    ReplyDelete
  2. pergh...lompat tikam mmg sedap..
    selalu beli kat pasar mlm!

    ReplyDelete
  3. tk pena lak mkn bnd alah ni. kt utara tk dak kottt.

    ReplyDelete
  4. belum pernah lagi rasanyer belalang makan kuih lompat tikam nih...

    apa lagi melompat sambil tikam org pun belalang masih belum cuba...

    hahaha

    ReplyDelete
  5. bila leh rasa masakan mak lak nih;-)

    ReplyDelete
  6. salam mak.....

    mak kite ske buat kueh ni time bula pose :)

    sedap...nyam2...

    ReplyDelete
  7. ganasnye name mkanan ni makkk, kau lompat aku tikam
    dilect klate we call it lopak tike..
    (mu lopak, aku tike)
    hehe

    ReplyDelete
  8. alooooo mak..bila pulak ko berperang main lompat tikam ni..bukan ke time ni ko tengah posing2 tahap ratu kat bukit tinggi tu...hahahaha...*mood sentap*

    ReplyDelete
  9. Salam

    Pelik betul nama resepi ni. Tapi thanks, sedikan ramuan. Saya boleh cuba.

    =)

    ReplyDelete
  10. wahh lompat tikam..lame dah x makan :D

    ReplyDelete
  11. Mak...cu antor kat sini sikit...boleh jugak saya tikam sikit...:)

    ReplyDelete
  12. @kembatolo™
    Yeahh..sehati la plak kita nih.

    Tidakkkkkkkkk...mak bukan org klate. tp suka makan mcm2 makanan

    ReplyDelete
  13. @Eman
    Laaaaaaa..x pernah makan?? Kalu time pose, bnyk jual kat bazar syg oii. Len kali kalo jumpa, test tau

    ReplyDelete
  14. @manggosteen
    Kannnnn...mmg besh! Buat sendiri lg besh woo

    ReplyDelete
  15. @Belalang Hijau
    Belalang pun x pernah makan?? Rugi..rugi..

    Miahaha..tu x ptt cuba belalang! Nnt abis mati org wooo

    ReplyDelete
  16. @Melati Qistyna's Mummy
    Eh! Salam gak abby..wuuuuuuuuuuuuui abby!!!!

    lama botol x nmpk ko nih..ilang penyeri idupku!

    Sedap kannnnnnn...

    ReplyDelete
  17. @J.M.R
    Kalo umah kita ni sebelah menyebelah, sohih le ari2 ko makan masakan mak nih jmr

    ReplyDelete
  18. @Cikmin
    Miahaha..bkn arini masak, arini publish darling.

    n3 bersusun tunggu Q nak publish cikmin..bila auto publish gini, kan leh mak pi berjimba2 tanpa rasa bersalah dgn kwn2 sbb x de n3..hiks

    Sejuk gak kat bkt tinggi tu yek?

    ReplyDelete
  19. @Afiq Bukhari
    Hahaha..1 lg peminat lompat tikam kan? sedap kan fiq kan..

    ReplyDelete
  20. @Sephi Sephia
    Salam..
    Nama makan org kelantan kan mmg pelik2 kan? Tu lum lg tgk makanan tahi itik.

    Nnt free2 time, cuba erk..

    ReplyDelete
  21. @Fiqas
    Bak bg mak no fax fiqas...nnt mak faxkan bg fiqas tikamkan yek?

    ReplyDelete
  22. angah panggil nie namanya bubur sum2 dah macam sama jerrrr

    ReplyDelete