Makan pe tadik yeop? Mak masak lauk kari ikan bawal je ni hah..prang pong prang pom kat dapur tadik, siap! sonang baitu wei..
Jemu dah makan ayam jerk, ari ni kita bedal plak ikan yek anak2? Mak suker masak kari ni stail mamak india ( Rasanya la kot ). Depa ni klu masak kari, dpa x boh santan kelapa. Boh air asam jawa je.
Cara2nya? Cam biasa je..tumis bawang, halia tu semua dengan rempah kari, campur daun kari sket bg naik bau, tunggu 'pecah minyak' sket, then tuang air asam jawa. Mak nak kerja senang je..beli asam jawa Adabi tu. Sonang kerja..x payah nak ramas2 ( ekkkk?? Ramas.....??? ). Pastu, campak ikan, tunggu lagik sampai mendidih. Last sekali, campak plak brendi dengan toooomatok! masukkan awal2 kang, lembik la plak..
Mak, paling penting n pantang, pas boh semua tu, kecikkan ati api bg dier ' naik minyak' cam gambo tu. Bukan mcm gajah naik minyak plak..tu mengamuk namanya! Baru le nmpk cantik je kari kat mata mak. Lemak pon mencanak2 la naik..eh! Pe plak naik lemak, kan mak x pakai santan kan tadik..
Tp kan, ada gak orang curry x makan.... masak lemak x makan.....soup lagik la rasa cam air paip katanya! Ater, makanan apa yang dimakan klu semua ni x makan yek? Aku ni orang kampung, pendalaman plak tu, hulu lagik. Semua lauk pauk kampung le yang aku suker bedal. Errmmm...
best nyer kari.. sy suke kari jgk...
ReplyDeletewowieee...lagenda mahsuri..baru je p melawat makam mahsuri, gua dh masuk dlm blog lagenda mahsuri heheh
ReplyDeleteteror la awak masak..kite x pandai masak..kari ikan kita x mkn..kite suka gulai ketamm yummy!
kari.. not my 1st choice..
ReplyDeletetp mee kari yammm suka !!
pehhh terkecurrr kejap !
ReplyDelete